Studiedag: Cre-ACT-ieve therapievormen: ACT en de kracht van het DOEN

Inhoud

In deze studiedag zoomen we in op creatieve ACT-interventies die je als therapeut kan inzetten in je sessies met cliënten. We focussen op ACTie gerichte interventies die cliënten in het DOEN zetten om tot waardevolle verandering te komen. Acceptance and Commitment Therapy (kortweg ACT) is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van gedragstherapie.

We lichten kort toe wat ACT inhoudt. De focus ligt echter op het delen van praktijkinterventies tijdens meerdere workshops. Verschillende ervaren therapeuten die met ACT werken binnen de geestelijke gezondheidszorg, delen hun ervaringen met jou.

Voor wie?

Deze studiedag is gericht op therapeuten: psychologen, ergotherapeuten, beeldend therapeuten, psychotherapeuten, orthopedagogen...  andere zorgprofessionals met interesse kunnen ook aansluiten.

Voorkennis over of ervaring met ACT is handig, maar geen vereiste.

Door wie?

Deze dag wordt verzorgd door sprekers/therapeuten met ervaring:

Toon Van Soom is ergotherapeut en psychotherapeut/systeemtherapeut. Hij heeft 20 jaar ervaring met jongeren en jongvolwassenen met psychische kwetsbaarheid. Hij werkte 10 jaar op de afdeling tieners op de kinderpsychiatrische afdeling in OPZ Geel. Toon Van Soom is docent aan de opleiding ergotherapie aan de Thomas More hogeschool. Daarnaast is hij zelfstandig psychotherapeut in groepspraktijk De Parelvissers bij Leuven. In de begeleiding van jongeren en hun gezin zet hij naast andere therapievormen ook ACT in. Toon volgde de 12 daagse basis- en verdiepende ACT-opleiding.

Kathleen Vanduffel is afgestudeerd in 1990. Ze is sindsdien werkzaam in Karus: 29 jaar op een crisisafdeling voor volwassenen en de laatste jaren op een kortdurende behandelafdeling waarin ACT een grote rol speelt. Daarnaast is Kathleen ook creatief therapeut en docent aan de opleiding ergotherapie in Arteveldehogeschool.

Wouter Soons is in 2010 afgestudeerd als ergotherapeut. Hij werkt bij het Universitair psychiatrisch centrum (UPC) KULeuven. Hij heeft op verschillende afdeling gewerkt. Nu ligt de focus op de crisisafdeling met een bijhorende dagtherapie.  Binnen dit kader wordt er met ACT gewerkt. Daarnaast is hij ook actief binnen de VLEGG (Vlaamse ergotherapeuten geestelijke gezondheidszorg).

Programma

3 juni 2025

9u: onthaal

  • 9u15: Voormiddagprogramma met pauze
  • 12u15  Pauze met broodjeslunch
  • 13u00  Namiddagprogramma met pauze
  • 16u15  Einde van de vormingsdag

Plenaire lezing : De kracht van het DOEN in een therapeutisch ACT-proces. (Toon Van Soom)
Vanuit een korte "theoretische opfrissing" overlopen we samen de ACT-hexaflex met de 6 kernprocessen: aandacht voor het hier en nu, acceptatie van emotie, defusie, zelf-als-context, waarden en waardengerichte actie. We belichten hoe deze processen een rol spelen binnen therapie en hoe je deze doegericht kan inzetten als therapeut bij je cliënten. Voor de deelnemers met meer ACT-ervaring is het plenair gedeelte eerder opfrissing, echter maken we ook meteen de link met de workshops die volgen...

Workshopsessie 1: Waardevolle levens-ACT-iviteiten (Wouter Soons)
In deze workshop gaan we kijken naar de activiteiten, de doelen en de waarden in ons dagelijkse leven. Welke hindernissen staan ons in de weg om tot handelen te komen in functie van deze doelen, en wat kunnen we hier mee?

Workshopsessie 2: Stop wishing start doing! Actiegerichte vertaling van ACT  (Kathleen Vanduffel
In deze workshop gaan we zoeken hoe we waarden kunnen vertalen in een toegewijde actie. Hoe kunnen we ondanks de innerlijke barrières komen tot waardengericht handelen.

Workshopsessie 3: Cliëntengroepen in ACTie! Breng het DOEN in je therapie. (Toon Van Soom)
In deze workshop laten we je mogelijke ACT-interventies ervaren die je kan toepassen in groeps- en individuele therapie. 'Lastigheid' durven ervaren is komen tot groeien: door cliënten in je therapie in het 'doen' te zetten, komen ze tot 'nieuw gedrag', weg van hun gewoontereacties en patronen. De ACT-interventies ervaren en zelf in ACTie komen, zullen helpen om deze in te zetten bij je eigen cliënten(groepen).

Plaats en tijdstip

3 juni 2025

Welkom om 9u, start om 9u15.

Adres: (Op één minuut wandelen van het station van Leuven. Vlot bereikbaar met openbaar vervoer.)

Jeugdherberg Leuven, Hostel de Blauwput: vormingszalen

Martelarenlaan 11 A,

3010 Kessel-Lo (Leuven)

Kijk hier voor de locatie op google maps

 

Schrijf hier in

 

 

Kostprijs

Inschrijven voor 1 mei 2025: 145 euro.

Inschrijven na 1 mei 2025: 160 euro

Max 55 inschrijvingen. Lunch, drank en syllabus zijn inbegrepen.

Je ontvangt een factuur en aanwezigheidsattest. De inschrijving is definitief na overschrijving. Vergoeding via de KMO-portefeuille is niet mogelijk.

 

Schrijf hier in

Meer info?

Toon Van Soom: 0498 84 16 96, toon@deparelvissers.be


Wens je op de hoogte te blijven van andere activiteiten bij de Parelvissers?

Ik wens op de hoogte te blijven